AntwerpenMilieu

“New York is properder dan Antwerpen”: Jong Vld verzamelt zwerfvuil met premier De Croo

By mei 28, 2024mei 30th, 2024No Comments

Een avondje uit voor premier Alexander De Croo (Open Vld) in Antwerpen maandagavond. Tussen zijn act de présence op de Sinksenfoor en het verkiezingsdebat bij Gert Verhulst aan tafel, ging hij de lokale jongerenafdeling van zijn partij helpen met sluikstort rapen. Daar klinkt het dat het stadsbestuur meer moet doen om Antwerpen proper te houden.
“De meldingen van sluikstort blijven jaar na jaar toenemen in Antwerpen”, klinkt het bij Jong Vld Antwerpen. “In 2018 werden er 50.300 meldingen gedaan, wat de stad zo’n 25 miljoen euro kostte. In 2023 steeg dit aantal naar 73.866 meldingen, met meer dan 200 meldingen per dag. Deze cijfers tonen aan dat sluikstorten niet alleen een groeiend probleem is door de toename van inwoners en bezoekers, maar ook door een mentaliteitskwestie en nog te veel straffeloosheid bij sluikstorters.”
New York
Voor Magalie Verstraelen, voorzitter van de jonge liberalen, is de maat vol. “We zetten ons al jaren in als straatvrijwilligers, we zijn ook al met tig van ideeën gekomen en het stadsbestuur doet te weinig. New York heeft het tiendubbele aan toeristen, is vijf keer dicht bevolkter, maar is properder dan Antwerpen. Dat is absurd.”
“Wij vragen ons af wanneer er actie komt”, vult Nina Eeckman aan, politiek secretaris van Jong Vld. “Het proefproject ‘the click’ van de stad, om mensen op te roepen sluikstort te verzamelen en andere communicatiecampagnes zijn duidelijk geflopt. We verdienen het om in propere wijken te wonen. Na vijf jaar huidig bestuur kunnen we besluiten dat de straten alleen maar vuiler zijn geworden”.
(lees verder onder de foto)
Sociale controle en AI
“Sluikstorters lijken steeds vaker nieuw aangelegde openbare domeinen zoals parken uit te kiezen, waar weinig sociale controle is en zichtbaarheid beperkt is. Dit wijst op een schaamtecomponent bij de daders. Bovendien zijn de opruimkosten voor de stad exorbitant en onhoudbaar. We stellen daarom voor om sluikstorten op een innovatieve en doeltreffende manier aan te pakken door gebruik te maken van moderne technologieën en community engagement.”
De liberalen stellen voor om sociale controle te verhogen door handelaars en buurtbewoners actief te betrekken in het beleid rond sluikstort, slimme technologie in te zetten via camera’s met artificiële intelligentie, oplossingen op maat te vinden met de buurtbewoners van elke wijk en straatvrijwilligers te belonen met bijvoorbeeld cultuurcheques of kortingen via de A-kaart. Ook wil Jong Vld dat inwoners probleemlocaties kunnen toevoegen via de app en website van de stad. Momenteel kan er enkel melding gemaakt worden van sluikstort.

Ontvang gratis e-mailupdates!

Meld je nu aan en ontvang een e-mail zodra ik nieuwe inhoud publiceer.

Ik zal je e-mailadres nooit weggeven, ruilen of verkopen. Je kunt je op elk moment afmelden.

Malcare WordPress Security