AntwerpenOndernemen

Jong VLD pleit voor meer terrassen en evenementenplein: “Zo maken we van Antwerpen het Barcelona aan de Schelde”

By mei 12, 2021maart 12th, 2024No Comments
AntwerpenJong VLD heeft grootse plannen met de stad. Zo diende de jongerenpartij 7 voorstellen in aan fractieleider Erica Caluwaerts (Open Vld). De partij pleit voor een ambitieuze relance van de horeca- en evenementensector in Antwerpen: “We moeten ervoor zorgen dat ondernemers na de zware verliezen een nieuwe doorstart kunnen maken”, aldus voorzitter Magalie Verstraelen.

De liberale jongeren vinden het jammer dat de maatregel van het verdubbelde terrasoppervlakte maar tijdelijk is, en willen dat de maatregel definitief wordt voor de lente- en zomermaanden. “We zien nu dat het mogelijk is mits een aantal kleine aanpassingen, dus waarom zouden we dan van Antwerpen geen groot terras maken? Dit zorgt ervoor dat de horeca haar capaciteit kan verhogen en dus een betere doorstart kan hebben. Dat zou ineens de druk op ons openbaar domein serieus verlichten en de stad voor toeristen aantrekkelijker maken. Zo worden we het Barcelona aan de Schelde”, zegt ondervoorzitter Aryane Cools. De partij roept ook op om de horecataks in 2021 te laten vallen om de kosten van nieuwe en bestaande ondernemers te drukken.
Pop-ups op Scheldekaaien

Voorzitter Verstraelen ziet ook meer potentieel in de invulling van de openbare ruimtes. Zo zouden de Scheldekaaien kunnen dienen als proeftuin voor Antwerpse pop-ups: “Een onderneming starten, kost geld. Door pop-up kraampjes toe te laten, geef je Antwerpse horecaondernemers de kans om nieuwe concepten te testen en uit te werken. Ondertussen zorgt dit voor een verhoogde sociale controle en kunnen pop-ups verplicht worden om vuilbakken te voorzien, waardoor het sluikstortprobleem kan gereduceerd worden.”
Dat laatste gaat gepaard met een andere problematiek, zegt Verstraelen: “Ondanks de inspanningen van de stad en de vele straatvrijwilligers, blijft zwerfvuil een groot probleem. Zeker op zomerse dagen laten bezoekers veel vuil achter. Nochtans nemen verschillende horecazaken nu al voorzorgsmaatregelen. Jong VLD Antwerpen is ervan overtuigd dat een samenwerking tussen stad en horeca ervoor kan zorgen dat de zwerfvuilproblematiek verder kan worden teruggedrongen.”
De drie laatste voorstellen hebben betrekking tot de evenementensector. Zo wil de partij het einduur van evenementen op publiek domein verlaten: “In het verleden werd het einduur van evenementen in Antwerpen drastisch teruggeschroefd. Nochtans zijn er in de stad en haar districten verschillende locaties waar evenementen kunnen doorgaan zonder al te grote overlast voor de buurt. Een later einduur zorgt voor meer ruimte voor jongeren om op gecontroleerde wijze te genieten, een grotere omzet voor de horeca en een groter aantal mensen die zal kiezen voor een overnachting in de stad.”
Voorstellingen op plein

Jong VLD Antwerpen wil ook dat de stad een cultuurevenementen-plein uitbouwt: “Via een aanbesteding gunnen we de inrichting van dit evenementenplein aan een private speler uit de sector. Dat plein kan dan vervolgens door grote en kleine cultuurspelers kosteloos gebruikt worden om corona-veilige voorstellingen te organiseren. Organisatoren kunnen op hun beurt inkomsten genereren door de ticketverkoop en de baropbrengsten.” Als laatste agendapunt wil de jongerenpartij dat de stad locaties aanreikt om evenementen te organiseren: “We stellen voor om op locaties waar nu spontaan events ontstaan, zoals droogdokkenpark of sloepenweg, op te nemen als eventlocaties.”

Ontvang gratis e-mailupdates!

Meld je nu aan en ontvang een e-mail zodra ik nieuwe inhoud publiceer.

Ik zal je e-mailadres nooit weggeven, ruilen of verkopen. Je kunt je op elk moment afmelden.

Malcare WordPress Security