AntwerpenCultuur

Jong Vld pleit voor evenementenplein en biënnale in 2022

By maart 12, 2021maart 12th, 2024No Comments
Met muziek, theater en poëzie op het Operaplein vroeg Jong Vld aandacht voor zijn cultureel relanceplan. De jongerenafdeling van Open Vld deed zeven voorstellen, zoals beeldende kunst op verkeerseilanden, poëzie op blinde muren en een evenementenplein.

“In volle coronacrisis lag de nadruk vooral op steun om de sector overeind te houden”, zegt Magalie Verstraelen, voorzitter Jong Vld Antwerpen. “Nu is het moment gekomen om de omslag te maken naar herstel en relance. Daarom stellen we zeven punten voor.” Die zeven punten zijn:

1. Om stedelijke cultuurcentra te ondersteunen zijn er tijdelijke openluchtpodia nodig voor de zomerprogrammatie.

2. De inrichting van een evenementenplein waar een private speler uit de evenementensector een cultuuraanbod kan aanbieden van cultuurspelers.

3. “Het bestuursakkoord voorziet dat de stad onderzoekt of een internationale en breed toegankelijke biënnale haalbaar is”, zegt Verstraelen. “Het stadsbestuur moet daar versneld werk van maken en nu al een eerste editie van die biënnale vastleggen in 2022.”

4. De publieke ruimte wordt een outdoor expositieruimte voor jonge en beginnende Antwerpse kunstenaars. “We denken daarbij aan verkeerspleinen en invalswegen. Iedereen die onze stad binnenrijdt of -fietst moet het gevoel krijgen een cultureel walhalla te betreden.”

Blinde muren

5. Het stadsbestuur moet werk maken van een lijst van blinde muren die aan opwaardering toe zijn. “Hierbij moet de stad faciliteren dat kunstenaars, dichters en schrijvers projecten kunnen indienen om deze blinde muren om te toveren tot kunstzinnige parels vol poëzie en streetart.”

6. De stad Antwerpen gaat op zoek naar artistiek talent en dat moet gebeuren met een grootse talentenjacht met de naam Talentwerpen.

7. Zet theatergezelschappen in om een aantal maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken in het onderwijs. (svw)

Ontvang gratis e-mailupdates!

Meld je nu aan en ontvang een e-mail zodra ik nieuwe inhoud publiceer.

Ik zal je e-mailadres nooit weggeven, ruilen of verkopen. Je kunt je op elk moment afmelden.

Malcare WordPress Security