AntwerpenLGBTQ+

Antwerpse Open Vld hoopt op regenboogvlag op kathedraal

By augustus 9, 2021maart 12th, 2024No Comments
Antwerpen – Jong VLD en Open Vld vragen om met de Antwerp Pride-week de regenboogvlag te laten wapperen op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. “Op die manier kunnen we alle Antwerpenaren met een andere geaardheid een duidelijke boodschap sturen: ook jij bent Antwerpenaar”, zegt Carim Bouzian, covoorzitter van Open Vld Stad Antwerpen.

Boven de Antwerpse winkelstraten en aan talrijke gevels wapperen nu reeds de regenboogvlaggen naar aanleiding van de Antwerp Pride. Tot en met zondag 15 augustus zijn er verschillende evenementen rond de LGBTQ-gemeenschap in de stad. De Antwerpse liberalen vinden dat de tijd rijp is voor een statement.
“De slogan van de Antwerp Pride dit jaar is #notjustwords”, zegt Bouzian. “De focus ligt op online discriminatie en pestgedrag. Door de coronamaatregelen gaan de gebruikelijke parades of festivals niet door. Daarom is er een duidelijk statement nodig door de vlag te hijsen op het meest imposante en hoogste gebouw van de stad. Je kan de toren van de kathedraal vanuit bijna heel de stad zien. Op die manier kunnen we alle Antwerpenaren met een andere geaardheid een duidelijke boodschap sturen: ook jij bent Antwerpenaar.”
De keuze voor de kathedraal heeft ook te maken met het standpunt van de Congregatie voor de Geloofsleer, een van de negen congregaties aan het Vaticaan die het pauselijk gezag omkaderen, enkele maanden geleden. Die oordeelde dat homoseksualiteit een “ongerijmdheid” en een zonde is. Antwerps bisschop Johan Bonny zette zich toen daar stevig af tegen dit standpunt.
“Het zou daarom een sterk signaal zijn vanuit het Antwerps bisdom dat op onze kathedraal voor één week de regenboogvlag zou wapperen”, zegt Bouzian.
Het zou niet de eerste keer zijn dat de bevlagging van de toren een thematische invulling krijgt. Zo was de kathedraal bij de begrafenis van Beerschotlegende Rik Coppens in 2015 gehuld in paars-witte vlaggen. In Mechelen wapperde de regenboogvlag al boven de Sint-Romboutstoren.
“Door de regenboogvlag uit te hangen aan het hoogste Antwerpse gebouw laten we zien dat tolerantie boven alles staat in onze stad”, zegt Jong VLD Antwerpen-voorzitter Magalie Verstraelen.
Geen commentaar
Bisschop Bonny is momenteel met vakantie en onthoudt zich van commentaar op het voorstel van Open Vld. De belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is trouwens eigendom van stad Antwerpen.
Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA), wijst er op dat de mening van de bisschop belangrijk is bij wat er aan de kathedraal gebeurt.
“De stad heeft bovendien een protocol rond bevlagging, dat Open Vld in het schepencollege mee heeft goedgekeurd en erg duidelijk is”, zegt Vermant. “De partij kan daarover steeds bij de eigen schepen toelichting over vragen. Ondertussen is heel Antwerpen al uitgedost in feestelijke regenboogkleuren voor de Pride.”

Ontvang gratis e-mailupdates!

Meld je nu aan en ontvang een e-mail zodra ik nieuwe inhoud publiceer.

Ik zal je e-mailadres nooit weggeven, ruilen of verkopen. Je kunt je op elk moment afmelden.

Malcare WordPress Security