Lokfietsen die helpen dieven(bendes) te betrappen: er wordt al vele jaren over gepraat. Jong VLD Antwerpen houdt er nog eens een pleidooi voor. “Het zorgt voor minder diefstallen en een veiliger stadsleven. De stad Gent heeft er al succes mee geboekt”, zegt voorzitter Magalie Verstraelen. Word je toch het slachtoffer van diefstal? “Doe altijd aangifte, want vaak vinden we gestolen fietsen toch terug”, raadt de Antwerpse politie aan.
“Ken jij iemand die in Antwerpen woont van wie de fiets nog niet is gestolen? Ik niet”, stelt Verstraelen. “Fietsdiefstal is een hardnekkig probleem in veel grootsteden, Antwerpen blijft niet gespaard. En dan doen veel mensen nog geen aangifte omdat er amper iets mee wordt gedaan.” Dat laatste spreekt de politie tegen.
In 2022 zijn er in Antwerpen 4.084 fietsen gestolen. Dat bleek deze maand nog uit cijfers die Groen verzamelde en het stadsbestuur bevestigde. Omgerekend zijn dat er elf per dag. Dat is meer dan in 2021, maar wel minder dan in 2019. Toen waren het er 4.711. Ook Groen kaartte de idee van lokfietsen aan.
Strenge regels
Een lokfiets wordt uitgerust met een GPS-tracker en geplaatst op plekken waar het diefstalrisico hoog is. Alleen: op dit moment kan de politie die fietsen enkel inzetten als er sprake is van georganiseerde misdaad. Een wetsontwerp dat nog uitgewerkt is onder voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld), moet de strenge regels versoepelen.
Lokfietsen schrikken mogelijke fietsdieven af omdat ze overal kunnen staan. Daarnaast kan de politie dieven snel identificeren en arresteren. De pakkans verhoogt. En minder fietsdiefstal komt de mobiliteit ten goede. MagalieVerstraelen (voorzitter Jong VLD Antwerpen)
Magalie Verstraelen ziet een resem voordelen aan lokfietsen. “Ze schrikken mogelijke fietsdieven af omdat ze overal kunnen staan. Dieven worden terughoudender. Daarnaast kan de politie dieven snel identificeren en arresteren. De pakkans verhoogt. Wie een fiets bezit, wordt dankzij lokfietsen beter beschermd. En vergeet niet: minder fietsdiefstal komt de mobiliteit ten goede (omdat slachtoffers anders ontmoedigd worden om te blijven fietsen, red.).”
“We volgen de evolutie van het wettelijke kader rond lokfietsen in ieder geval mee op”, zo laat het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) weten. “De juridische onzekerheid was in het verleden een belangrijke factor. Onze lokale politie heeft veel aandacht voor fietsdiefstallen binnen het Zonaal Veiligheidsplan. Terecht, want vooral voor Antwerpenaren voor wie hun fiets het enige of voornaamste vervoermiddel is, is een diefstal zeer frustrerend.”
Vraag fietslabel aan
Eén van de preventieve maatregelen die je als fietser kunt nemen, is een niet-verwijderbaar fietslabel aanvragen met daarop je rijksregisternummer. Elke Antwerpenaar kan dat kosteloos doen. “Word je toch slachtoffer, dan blijft het belangrijk om de diefstal aan te geven, zodat het probleem goed in kaart wordt gebracht en de pakkans vergroot”, stelt woordvoerder Johan Vermant. “De wijkwerking van de politie houdt ook zeer geregeld gerichte controles en camera-acties om dieven op heterdaad te betrappen.”
Wouter Bruyns, woordvoerder van de lokale politie in Antwerpen, beklemtoont eveneens het belang om steeds aangifte te doen. “We vinden vaak gestolen fietsen terug en vatten geregeld dieven. Een aanrader: beluister eens onze podcast van de lokale politie, aflevering 36, over een rechercheur die komt uitleggen hoe een fietsendief werd opgespoord die liefst 59 fietsen had gestolen.” Speurder Cynthia geeft daarin wijze raad: noteer altijd het aankoopbewijs en serienummer van je fiets en zet hem met een stevig slot vast, óók in een afgesloten ruimte.
Waarom niet alleen een fietsverzekering fors duurder is in Brussel en Antwerpen, maar ook die voor je auto én huis
Opnieuw fietsenwinkel met gestolen tweewielers gesloten in Berchem: politie arresteert ijverige dief