Open Vld

Jonge Open Vld’ers lanceren petitie voor nieuw partijbestuur, zonder “generatie die al 25 jaar de macht heeft”

By juli 12, 2023maart 12th, 2024No Comments
Terwijl premier en tijdelijk Open Vld-voorzitter Alexander De Croo naarstig overlegt en aftoetst wie hij als interim-voorzitter zou kunnen aanduiden, starten een 8-tal jonge liberalen een online petitie om nieuwe verkiezingen te eisen voor het partijbestuur. “Het geloofwaardigheidsprobleem van de partij hangt samen met de generatie die al 25 jaar de macht heeft”, zegt oud-jongerenvoorzitter Bert Schelfout.

Het was de afgelopen dagen onrustig binnen Open Vld. Nu voormalig voorzitter Egbert Lachaert er na veel frustraties de brui aan gaf, besliste de partijtop om te zoeken naar een consensusfiguur, die de partij tot aan de verkiezingen zou leiden en het regeringsbeleid zou verdedigen. Maar dat die nieuwe voorzitter ‘en petit comité’ wordt aangeduid, zet kwaad bloed bij een deel van de basis, dat inspraak wil. Ook parlementsleden zoals Els Ampe en Mercedes Van Volcem hebben al publiekelijk hun ongenoegen daarover geuit.

De inzet: de oude garde die vandaag het partijbestuur domineert niet langer de koers laten bepalen van de partij. “Het geloofwaardigheidsprobleem van onze partij hangt samen met de generatie politici die al 25 jaar de macht uitmaakt in de partij”, zegt oud-jongerenvoorzitter en schepen in Deerlijk Bert Schelfout. “Ondanks hun verdienste, moeten we vernieuwen. We mogen niet wachten tot het helemaal te laat is.”

De initiatiefnemers berekenden dat de 28 leden van het partijbestuur gemiddeld 21,3 jaar politiek actief zijn sinds hun eerste parlementair mandaat. “Dat is veruit het hoogste van alle politieke partijen.” . Voor alle duidelijkheid: zij werden in 2020 wel door de leden verkozen om te zetelen in dat partijbestuur.

1.000 handtekeningen

Maar nu wil een klein groepje dus die leden “wakker schudden”. “Als het moeilijk gaat, dan gaf de partij in het verleden het laatste woord aan de leden. Ook nu moeten de leden beslissen over de weg vooruit”, stellen ze. Volgens de partijstatuten volstaan 1.000 handtekeningen van leden om een partijcongres bijeen te roepen. Op dat congres willen ze formeel de beslissing nemen om ten laatste tegen eind september nieuwe verkiezingen uit te schrijven voor het partijbestuur.

Of er per se nieuwe voorzittersverkiezingen moeten komen, laat de groep – die ook bestaat uit oud-jongerenvoorzitter Tess Minnens, lokale jongerenvoorzitters Jef Druyts (Leuven), Magalie Verstraelen (Antwerpen) en de Antwerpse Alexandra D’Archambeau – nog in het midden. “Dat moet het congres beslissen. We beseffen ook dat een nieuwe voorzitter vlak voor de nationale verkiezingen geen evidentie is”, aldus Schelfout. “Het belangrijkste voor de vernieuwing is een nieuw partijbestuur.” Het is algemeen geweten dat de koers die Lachaert – als voorzitter die verkozen werd met een centrumrechts programma – voor ogen had meermaals botste met het partijbestuur.

Ontvang gratis e-mailupdates!

Meld je nu aan en ontvang een e-mail zodra ik nieuwe inhoud publiceer.

Ik zal je e-mailadres nooit weggeven, ruilen of verkopen. Je kunt je op elk moment afmelden.

Malcare WordPress Security