AntwerpenOndernemenOpen Vld

“Geef handelaars meer vrijheid om openingsuren te bepalen” (Magalie Verstraelen, Open VLD)

By maart 15, 2024mei 30th, 2024No Comments
Antwerps Open VLD-jongerenvoorzitter en nummer vier op de liberale Kamerlijst in Antwerpen Magalie Verstraelen pleit ervoor om handelaars meer vrijheid te geven in het bepalen van hun openingsuren. Zij vindt het “belachelijk dat de overheid bepaalt wanneer handelszaken open mogen zijn”.  “Het huidige systeem, waarbij handelaars gebonden zijn aan rigide sluitingsuren, beperkt niet alleen hun potentieel, maar belemmert ook de groei van lokale economieën”, meent de Open VLD-politica.

De discussie over de verruiming van openingsuren van zelfstandigen is niet helemaal nieuw. België kent op het vlak van openingsuren een nogal restrictieve regelgeving. Zo moeten handelaars gesloten zijn tussen 20 uur ‘s avonds (of 21 uur op een vrijdag of voor een feestdag) en 5 uur ‘s morgens en moeten ze ook een wekelijkse rustdag hebben. Enkel toeristische zones of badplaatsen krijgen uitzonderingen. 
Maar volgens Open VLD-politica Magalie Verstraelen houdt het systeem “geen rekening met individuele omstandigheden of de dynamiek van moderne handel”. “Het is absurd dat handelaars in toeristische zones of badplaatsen uitzonderingen krijgen, terwijl anderen vastzitten aan verouderde regels. Het is tijd om een einde te maken aan deze ongelijkheid en handelaars de vrijheid te geven om hun eigen openingsuren te bepalen, ongeacht hun locatie. Laat handelaars vooral zelf bepalen wanneer ze open willen zijn. Als zij graag een laatavond shoppingavond willen organiseren voor mensen die werken, moet dat toch kunnen”, zegt Verstraelen
Verstraelen wil handelaars dus meer autonomie geven om zelf hun openingsuren te bepalen en “aan te passen aan de noden van hun klanten”. Ze voegt er wel aan toe dat de handelaars dit best doen “in samenspraak met lokale besturen en de lokale handelaarsverenigingen om te zien waar de noden liggen”.

Ontvang gratis e-mailupdates!

Meld je nu aan en ontvang een e-mail zodra ik nieuwe inhoud publiceer.

Ik zal je e-mailadres nooit weggeven, ruilen of verkopen. Je kunt je op elk moment afmelden.

Malcare WordPress Security