Uncategorized

Liberale jongeren pleiten voor legale cannabis.

By februari 17, 2020juni 18th, 2020No Comments

Op 13 februari organiseerde Jong VLD Antwerpen hun eerste salonavond van het jaar en dit in het teken van de legalisering van cannabis. Niemand minder dan gastspreker, Walter Damen, was aanwezig om deze avond in te leiden met een pleidooi over de decriminalisering van cannabis. Daarna volgde een debat met de aanwezigen. En nu, meer dan ooit, was de conclusie duidelijk: De Antwerpse jong VLD-ers moeten opnieuw trekker zijn van dit liberaal standpunt. Hun voorzitter Magalie Verstraelen is erg duidelijk: “We moeten dit soort liberale thema’s claimen en onze stempel erop drukken. Mensen vergeten te vaak waar de liberalen voor staan. Wij staan voor vrije meningsuiting, baas over eigen lichaam en vrijheid mét verantwoordelijkheid. Het liberalisme komt veel vaker terug in bepaalde thema’s dan mensen eigenlijk denken. En dus ook bij de legalisering van cannabis.”
 

De hoge opkomst maakte duidelijk dat het thema enorm leeft onder de mensen en niet enkel onder de jongeren want alle leeftijden waren vertegenwoordigd. “Meester Damen ging meer in debat om de juridische aspecten bloot te leggen, daarom was het ook fijn om iemand van Smart On Drugs in het publiek te hebben”, aldus een aanwezige psychologe.

Momenteel wordt er in ons land een gedoogbeleid gevoerd waar veel onduidelijkheid over is. Het roken van cannabis is nog steeds strafbaar, maar wordt niet meer strafrechtelijk vervolgd. Je mag wel met vier verschillende auto’s naar Nederland daar elks twee gram cannabis te halen, maar als je met vier in één auto acht gram bij hebt, dan word je vervolgd voor bendevorming. Verder mag je wel cannabis op zak hebben, maar niet verkopen of aankopen van iemand op straat. Niet alleen het diffuus beleid is een reden volgens strafpleiter Walter Damen om cannabis uit de strafwet te halen, ook de voordelen voor politie en justitie spelen mee. De werkdruk van magistraten zal dalen waardoor ze andere dossiers grondiger kunnen behandelen. Focus van politie kan ook verschuiven naar andere misdrijven die wel strafrechtelijk vervolgd worden. De jonge liberalen stellen dan ook nadat het regelgevend kader hieromtrent dringend herzien moet worden.

Uiteraard zijn er ook kanttekeningen bij de verwijdering van cannabis uit het strafrecht. Een grote bemerking uit het publiek was bijvoorbeeld: “zet je de deur niet open voor harddrugs op die manier?” Uit verschillende studies blijkt dit niet zo te zijn, daarbij blijkt ook dat de kans veel groter is dat iemand overschakelt op harddrugs door een straatdealer dan door een gespecialiseerde winkel of apotheek waar cannabis verkocht wordt. 
 

“We hoeven niet flauw te doen, gebruikers van cannabis zijn alom aanwezig in onze maatschappij. De war on drugs wordt gevoerd, maar is dit wel het beste voor de burgers in onze samenleving? Medicinale en recreatieve gebruikers worden richting een zwarte markt gedreven waar de kwaliteit van het product onbekend, maar ook onbelangrijk en ronduit gevaarlijk is. Ondertussen wordt een stigma in stand gehouden dat de drempel tot hulpverlening verhoogt. Het huidig klimaat rond cannabis is problematisch”, aldus de de liberale voorzitter.

Gezien de wereldwijde trend richting legalisering, de toegenomen maatschappelijke acceptatie, recent wetenschappelijk onderzoek én last but not least het huidige vage strafrechtelijk beleid, acht Jong VLD Antwerpen de tijd rijp voor een stevig debat over de legale status van cannabis. “Mensen de vrijheid geven om op een verantwoorde manier met cannabis om te gaan, kadert perfect in een liberale visie op de samenleving. Als geëngageerde jongeren willen wij deze discussie hoger op de politieke agenda zetten en zullen we zelf ook concrete voorstellen uitwerken,” alsnog Verstraelen.

Ontvang gratis e-mailupdates!

Meld je nu aan en ontvang een e-mail zodra ik nieuwe inhoud publiceer.

Ik zal je e-mailadres nooit weggeven, ruilen of verkopen. Je kunt je op elk moment afmelden.

Malcare WordPress Security