Uncategorized

Opinie daklozenbedeling

By januari 5, 2020juni 9th, 2020No Comments

Jong VLD Antwerpen riep eind december al zijn leden op om kleren, voedsel en noodzakelijke verzorgingsproducten te verzamelen om dit te bedelen aan minderbedeelden bij daklozenhulp Antwerpen, DAKANT. Afgelopen zondag gingen we met een kleine delegatie al deze spullen met een kleine delegatie uitdelen in de Zomerfabriek in Antwerpen. We werden er heel hartelijk ontvangen door organisator, Marijke, en een aantal vrijwilligers. Een van de vrijwilligers drukte ons op het hart dat we slechts 1 product, uit 1 van de drie categorieën per persoon mochten uitdelen. Dit omdat er zo’n 200 personen zouden aanschuiven en er anders niet genoeg zou zijn voor iedereen. Met pijn in het hart, moest ik soms mensen die niet konden kiezen tussen een paar sokken of een tandenborstel zeggen dat ze toch moesten kiezen. Onze delegatie was enorm onder de indruk van enerzijds de problematiek op zich, maar anderzijds ook de enorme solidariteit van de organisatie én van de mensen doelgroep zelf.

Iets dat mij erg opviel was dat de overgrote meerderheid oudere mensen waren, naar eigen zeggen met een laag pensioen. We hebben de afgelopen weken meermaals gehoord dat alle partijen er werk van willen maken om de minimumpensioenen op te trekken. Mooi en uiteraard ook echt nodig, maar zal het niet opnieuw bij loze beloftes blijven? Een andere vraag die ik mij als rationalist ook meteen stel, is hoe gaan we dat betalen?  We moeten verder durven kijken en een langetermijnvisie ontwikkelen. 

Volgens mij zijn er een aantal maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat onze minimumpensioenen naar boven kunnen. En daar zal iedereen een stuk in moeten bijdragen. Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid die alle Belgen mee zullen moeten dragen, want het kan niet dat oude mensen die heel hun leven hebben gewerkt in armoede moeten doorbrengen. Het kan zijn dat ik een onpopulaire mening verkondig, maar dan is dat maar zo. Allereerst moeten de hoogste pensioenen naar beneden. Langs de andere kant moeten mensen ook op een andere manier worden ingezet naar aanloop van hun pensioen. Mensen moeten langer werken? Akkoord, maar geef mensen ook de motivatie en voldoening om dit te doen. Waarom worden ouderen niet meer ingezet als coach om jonge mensen op alle mogelijke manieren te begeleiden? Ik hoor maar al te veel verhalen waarbij ze oudere mensen niet ontslagen omdat ze te duur zijn, maar ook geen nuttige invulling meer geven omdat ze “toch binnenkort op pensioen gaan”. We moeten gewoon naar een ander systeem gaan waarbij de kennis van de ouderen in onze samenleving doorgegeven, alsook optimaal benut wordt. Ze hebben de levenservaring die andere soms missen, geef ouderen dus de kans om hun loopbaan op een waardige en mooie manier af te sluiten. Ik denk dat een soortgelijke invulling van de laatste jaren minder arbeidsintensief en belastend kan zijn waardoor het ook aangenamer werken is. 

Daarnaast moeten we ouderen ook de kans geven om hun loopbaan geleidelijk af te bouwen. Geef ouderen de kans om 4/5 te gaan werken, of laat hen 2/5 een coachrol uitvoeren en zo stelselmatig hun dagdagelijkse job afbouwen. Ik ben me er zeker van bewust dat niet alle jobs kunnen worden uitgevoerd tot men 70 is, maar er zijn tal van mogelijkheden die in het huidige politieke klimaat onbeschreven blijven. Dat is jammer, we moeten echt op een innovatieve manier naar de toekomst kijken en mensen op alle mogelijke manier engageren om te werken. Ik ben er zeker van als je iemand van 60, een jongvolwassene laat begeleiden dat dit enkel voor een positieve energie en vibe zal zorgen.  

Ten slotte moet werken in mijn ogen altijd lonen en mag er ook wel een verschil in pensioen zijn voor mensen die 45 jaar fulltime gewerkt hebben en mensen die hier absoluut niet aan komen. Ik snap absoluut niet dat er mensen zijn die praktisch heel hun leven geleefd hebben van een werkeloosheidsuitkering dat die nog recht hebben op een pensioen dat in de buurt komt van iemand die zijn leven lang gewerkt heeft. Ook dit moet veranderen, maar dat is dan weer een heel ander verhaal en heeft betrekking op het beperken van de werkeloosheidsuitkering in de tijd, alsook het kleine verschil in loon tussen werken en niet-werken. Nog zoiets waar we in België serieus achterlopen op andere landen. Onze overheden moeten mensen echt meer stimuleren om aan de slag te gaan. 

Jammer genoeg heeft onze bedeling duidelijk gemaakt dat dergelijk acties nog steeds broodnodig zijn. 

Ontvang gratis e-mailupdates!

Meld je nu aan en ontvang een e-mail zodra ik nieuwe inhoud publiceer.

Ik zal je e-mailadres nooit weggeven, ruilen of verkopen. Je kunt je op elk moment afmelden.

Malcare WordPress Security