Mentaal welzijn

Maak Antwerpen het Barcelona aan de Schelde.

By juni 6, 2020maart 12th, 2024No Comments

Faciliteer en Promoot het 3 maanden lang om 7/7 te shoppen en voer ‘laatavondshopping’ in om onze Antwerpse lokale economie te doen opleven en meer (studenten)jobs te creëren. Dat is het voorstel van Jong VLD Antwerpen om van Antwerpen deze zomer het Barcelona aan de Schelde te maken. Naast vele andere getroffen werknemers, hebben namelijk ook veel jongeren hun studentenjob verloren.  Voor sommige jongeren nochtans noodzakelijk om studies te betalen en te kunnen deelnemen aan het sociale leven. 

“Voor veel van ons wordt het vakantie in eigen stad. Daarom maken we deze zomer van Antwerpen het Barcelona van België. Tot ‘s avonds laat kuieren in de straten van de stad, een ijsje eten of een terrasje doen. Wie zegt daar nee tegen? Het is een win-win situatie waarbij we niet alleen de aantrekkelijkheid van onze stad voor Antwerpenaren én toeristen vergroten en tegelijkertijd een boost aan onze lokale economie geven, maar we zorgen automatisch ook voor heel wat werkgelegenheid. Deze jobs kunnen dan ingevuld worden door jongeren die naar aanleiding van de crisis uit de boot vallen”, aldus de voorzitter van Jong VLD Antwerpen Magalie Verstraelen. 

Volgens cijfers van de VDAB vielen de studentenjobs in april al terug van 5.153 vorig jaar naar 1.624 dit jaar. Heel wat jongeren die momenteel hun vaste studentenjob dus niet kunnen uitvoeren. Het is momenteel nog erg onduidelijk of dit automatisch weer zal aantrekken nu winkels en misschien binnenkort ook de horeca de deuren openen. Vooral binnen in de vrijetijds- en horecasector, die gekend staan voor de vakantiejobs, zijn er vele functies voor jongeren weggevallen en die wellicht ook niet automatisch allemaal zullen terugkeren. Ten eerste zullen horeca-uitbaters – geheel terecht overigens – eerst denken aan hun vast personeel. Ten tweede zal het ook uitkijken zijn naar hoeveel mensen hun weg terug naar de stad en de horeca vinden, een keer het terug mag. Voor sommige jongeren nochtans noodzakelijk om studies te betalen en te kunnen deelnemen aan het sociale leven. 

Vanuit deze invalshoek is Jong VLD Antwerpen beginnen nadenken hoe dit kan worden opgevangen. De liberale jongeren kijken daarvoor onder meer naar de lokale middenstand die zelf ook heel wat achterstand in te halen heeft. Concreet luidt het voorstel als volgt: Faciliteer en promoot in juli, augustus en september laat-avondshopping en winkelen 7/7 mogelijk in onze stad. Hiermee kan Antwerpen enerzijds toeristen uit binnen -en buitenland aantrekken, anderzijds de winkeliers meer zuurstof geven. Om deze uren op te vangen en de loonkost zo laag mogelijk te houden, pleiten de Antwerpse Jong-VLD’ers om hiervoor extra jobstudenten inzetten. Door jobstudenten in te zetten op avonden en in weekends hoeven ondernemers niet op het vaste personeel terug te vallen om deze momenten te bezetten. 

De eerste reacties van de Antwerpse jongeren zijn alvast heel positief, die staan te popelen om terug aan het werk te gaan. Jong VLD heeft het idee ook al voorgelegd aan een aantal Antwerpse winkeliers en Horeca-uitbaters en ook daar zijn ook heel wat enthousiaste reacties. 

“Door de inspanningen van de stad Antwerpen, komen er al grotere terrassen. Die gaan hopelijk onze Horeca meer zuurstof geven. Wanneer in Antwerpen winkels langer en 7/7 open zijn, is er ook meer kruisbestuiving tussen horeca en winkels. Door jobstudenten in te zetten blijft de loonkost betaalbaar en kunnen studenten ook zélf consumeren,” sluit de jongerenvoorzitter van Jong VLD Antwerpen af. 

Ontvang gratis e-mailupdates!

Meld je nu aan en ontvang een e-mail zodra ik nieuwe inhoud publiceer.

Ik zal je e-mailadres nooit weggeven, ruilen of verkopen. Je kunt je op elk moment afmelden.

Malcare WordPress Security