“Straatintimidatie valt niet te tolereren, waar is het respect?”
“Hey meisje meisje”, “Lekker ding”, andere benamingen, gefluit, gevolgd of lastiggevallen worden op straat. Het zijn allemaal vormen van straatintimidatie, ook wel catcalling genoemd, die we niet mogen tolereren. Daarom besloten we met Jong VLD Antwerpen in actie te schieten. Samen met Diederik Bammens en Christine Demchuk trok ik de straat op om te horen bij andere vrouwen en wat bleek? We zijn niemand tegengekomen die nog niet is geconfronteerd met straatintimidatie, alsook was er niemand die hier een fijn gevoel aan overhield.
Ik vind het jammer dat er momenteel niets aan het probleem gedaan wordt. Mensen moeten zich vrij en veilig kunnen voelen, én niet alleen in onze stad. Iedereen is vrij om te doen wat hij of zij wil, maar niet wanneer die vrijheid een ander beperkt. Veel jonge vrouwen voelen zich onveilig omdat ze worden lastiggevallen. Moeten we allemaal thuisblijven en niet meer buiten komen als het donker is? Ik ben alvast absoluut overtuigd van niet, daarom zoek ik graag naar een oplossing die het samenleven aangenamer maakt. Alsook waarbij respect voor ELK individu centraal staat. Na de nodige research, stelde ik verbaasd vast dat er naast een sensibiliseringscampagne, die duidelijk weinig of niets heeft opgeleverd, nog geen initiatieven zijn genomen. Hier moet het stadsbestuur dringend iets aan veranderen.
Het is moeilijk om straatintimidatie achteraf nog te bewijzen, daarom moet politie de mensen in kwestie op heterdaad betrappen. Mannen die vrouwen lastigvallen, of andersom, mogen gerust harder gestraft worden. Zet op bepaalde probleemlocaties vrouwelijke politieagenten in, die rondlopen in burger en het probleem zo actief kunnen detecteren, vaststellen en hopelijk ook bestrijden. Hogere boetes en strengere straffen zijn een ander deel van de oplossing, op deze manier begrijpen de mensen die zich hier schuldig aan maken hopelijk dat zulk gedrag in onze samenleving niet aanvaard wordt. Althans niet in de samenleving en stad die ik voor ogen heb.
Momenteel zijn we met Jong VLD Antwerpen volop bezig aan een sensibiliseringscampagne, we hopen zo het goede voorbeeld te geven voor het stadsbestuur en de overheid. Onze sensibiliseringscampagne zal uit verschillende delen zal bestaan. Startend met een filmpje om het probleem aan te kaarten en mensen die zich schuldig maken aan het probleem te wijzen op hun fout gedrag. Later zal Jong VLD Antwerpen ook een sensibiliseringsavond organiseren met verschillende onderdelen. Hierbij zullen ze zowel het probleem als mogelijke oplossingen in kaart brengen.